FAQ

Hieronder hebben wij de meest gestelde vragen op een rij gezet. Staat jouw vraag er niet tussen of heb je nog aanvullende vragen? Neem dan gerust contact met ons op. 

Veelgestelde vragen, FAQ, cursussen, bevrijden

Is een training van ED Academy verplicht om te volgen? 

Created with Sketch.

Strikt gezien staat er niet in de wet dat een training verplicht is. 
Toch is er wel enige wetgeving die in acht genomen moet worden voor wat betreft aansprakelijkheid. De eigenaar van het pand en/of de installatie zijn verantwoordelijk en aansprakelijk op basis van goed 'huisvaderschap'. 

 

Voor het veilig bevrijden uit installaties is er wel opgelegd dat dit vanuit een deskundig en daartoe bevoegd persoon moet worden gedaan. Daarnaast is er in de Arbowet bepaald dat een werkgever wel de mogelijkheid moet geven om veilig te werken en hiervoor moet hij zijn personeel instrueren en/of opleiden. Een training zou dus wel een invulling geven aan het voldoen van de zorgplicht en de Arbowet, daarom raden wij aan om wel een training te volgen. 

 

Als je een training hebt afgerond bij ED Academy, ontvang je een pasje en een certificaat. Deze documenten kunnen aantonen dat jij de vaardigheden beheerst in het geval van ongevallen en/of overige vragen ten aanzien van jouw handelen bij een installatie. 

Geldt mijn certificaat ook voor andere lifttypen?

Created with Sketch.

Helaas... Het certificaat is alleen geldig voor de installaties waarmee je in de training hebt geoefend. Is er dus enkel gekeken naar een tractielift, geldt het certificaat dus ook enkel hiervoor en ben je niet bevoegd om handelingen te verrichten bij bijvoorbeeld een hydraulische lift. 

 

Heb je al wel een certificaat voor een enkel type lift, dan is er wel altijd de mogelijkheid om een (verkorte) training te volgen voor een ander type installatie en hier ook in de praktijk mee te oefenen. Als deze met succes is afgerond, krijg je hier ook een certificaat voor en ben je bevoegd om met beide installaties te werken. 

De geldigheid van mijn certificaat is verlopen, wat nu?

Created with Sketch.

Wij adviseren dan zo snel mogelijk een herhaaltraining bij ons te volgen, binnen 3 maanden na het verloop, om opnieuw gecertificeerd te worden. Als jij deze cursus succesvol hebt afgerond, ontvang je een nieuw certificaat met 2 jaar geldigheid en kan jij veilig met de installaties werken. 

 

Mag je nog werken met de installaties als het certificaat al verlopen is? 
Ons advies is om dit niet te doen. Ook al zou je de handelingen nog wel kennen, is er zonder geldig certificaat wel een extra risico voor de opdrachtgever en de persoon zelf. Mocht er iets onverhoopt verkeerd gaan, kan het juridisch een lastig verhaal worden als jij niet op papier kan aantonen dat je de kennis bezit.

Wanneer kom ik in aanmerking voor de opfriscursus?

Created with Sketch.

Als jij al eerder eenzelfde cursus hebt gevolgd bij ons of een soortgelijke partij en je ons nog een geldig certificaat kan tonen, kom jij in aanmerking voor een opfriscursus. Wij adviseren om na 1 jaar een opfriscursus te volgen. 

 

Heb jij wel een training gevolgd, maar ben jij het certificaat kwijt?
Je kan dan proberen het certificaat opnieuw op te vragen bij de instelling. Mocht dit niet lukken en is het dus niet aantoonbaar, dan kom jij in aanmerking voor de herhaaltraining in plaats van de opfriscursus

Wanneer kom ik in aanmerking voor de herhaaltraining?

Created with Sketch.

Als je al eerder een cursus hebt gevolgd bij ons of een soortgelijke partij, maar je certificaat niet meer geldig is. Let op; een herhaaltraining is alleen mogelijk als minder dan 3 maanden geleden je certificaat is verlopen. Is het langer dan 3 maanden geleden? Dan kom jij niet meer in aanmerking voor de herhaaltraining en zal dus de standaardtraining volledig gevolgd moeten worden om een nieuw certificaat te ontvangen. 

Wat zijn de overeenkomsten en verschillen tussen een opfriscursus en een herhaaltraining?

Created with Sketch.

Bij beide trainingen heeft de persoon al voorkennis over de stof en praktijkervaring. Echter, bij de opfriscursus is het uitgegeven certificaat nog geldig en is de training zo ingericht om de vaardigheden weer omhoog te halen en opnieuw te oefenen met de installaties. Jouw huidige certificaat blijft dan geldig. Er wordt geen nieuw of verlengd certificaat uitgegeven. 

 

Bij de herhaaltraining is jouw certificaat net, minder dan 3 maanden geleden, verlopen en wordt de stof opnieuw herhaalt en geoefend, zodat je opnieuw een geldig certificaat kan ontvangen. 

Kunnen er trainingen gecombineerd worden?

Created with Sketch.

Ja, dit is zeker mogelijk! Onze trainingen Veilig werken op daken en Veilig werken in en rondom gevelonderhoudsinstallaties zijn te combineren met elkaar, aangezien beide trainingen op het dak worden uitgevoerd.
De trainingen Veilig werken in en rondom liften en de training Veilig bevrijden uit liften zijn ook met elkaar te combineren. 

 

Hoe moet je een gecombineerde training voor je zien?

Tijdens training Veilig werken in en rondom gevelonderhoudsinstallaties wordt er een aanvullende module voor het werken op daken toegevoegd. Hierdoor wordt de training wel iets langer dan normaal, maar dan ben je wel meteen voor Veilig werken op daken én Veilig werken in en rondom gevelonderhoudsinstallaties  gecertificeerd voor 2 jaar.

Tijdens de training Veilig werken in en rondom liften wordt de aanvullende module Veilig bevrijden uit liften toegevoegd. Hierdoor wordt ook deze training iets langer, maar ben je wel in staat om veilig te werken met liften én kan jij veilig mensen bevrijden uit liften.

Hoeveel personen kunnen er meedoen tijdens een reguliere training?

Created with Sketch.

De trainingen bestaan uit 4 tot 6 personen. Wij kiezen ervoor om te werken met kleine groepen, zodat er voldoende aandacht is voor iedereen tijdens de training en er veel contactmomenten zijn. Daarnaast werken wij met kleine groepen, zodat er bij het praktijkgedeelte een veilige omgeving ontstaat waar iedereen met de installaties kan oefenen. 

 

Heb jij meer mensen die een training willen volgen? Neem contact met ons op en dan kunnen we samen kijken naar een passende oplossing!  

Waarom worden trainingen op locatie van de klant gegeven en niet centraal?

Created with Sketch.

Wij willen graag trainingen op maat geven en trainen in de mogelijke situatie waarin de cursist terecht kan komen. De situatie op je eigen locatie is herkenbaar, dit vereenvoudigd het zelfstandig handelen in de toekomst en geeft de cursisten meer (zelf)vertrouwen. 

Ik heb geen installatie ter beschikking om deel te nemen aan het praktijkgedeelte, wat nu?

Created with Sketch.

In deze situatie kunnen wij wel een training op een centrale locatie organiseren op aanvraag. Dit is wel afhankelijk van het type installatie waar je de training voor aan wilt vragen. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan contact op met een van onze accountmanagers via 020 760 96 80 of per email [email protected]

Heb jij toch nog een vraag die niet beantwoord is? Laat hieronder dan een bericht achter, dan zullen wij zo snel mogelijk contact met je opnemen! 

Netherlands

Ik heb het Privacybeleid gelezen en begrepen.